1 / 18
%%numberOfPoints%%: 0

Reakcí koncentrované kyseliny dusičné s mědí vzniká rezavý plyn. Jak se tento plyn nazývá?



Kniha

Cu patří mezi ušlechtilé kovy – v Beketovově řadě napětí kovů se nachází napravo od vodíku, což znamená, že nedokáže vyredukovat vodík z roztoků kyselin. Cu jakožto ušlechtilý kov reaguje pouze s kyselinami, které mají oxidační účinky – zředěná i koncetrovaná HNO3 a koncentrovaná H2SO4.
Reakcí mědi s kyselinou dusičnou vzniká sůl – dusičnan měďnatý, který je modrý či modrozelený – měď se oxiduje, dusík se musí tedy redukovat – a to na oxid dusnatý NO či dusičitý NO2 podle koncetrace kyseliny dusičné, posledním produktem reakce je voda. Oxid dusnatý NO je bezbarvý, samovolně se ovšem oxiduje vzdušným kyslíkem na oxid dusičitý. Oxid dusnatý vzniká při reakci mědi se zředěnou kyselinou dusičnou. Oxid dusičitý NO2 má rezavou až hnědou barvu a vzniká reakcí mědi s koncetrovanou kyselinou dusičnou.
Cu reaguje s koncetrovanou kyselinou dusičnou ihned – pozorujeme vznik dusičnanu měďnatého (modrá barva roztoku) a uvolňující se rezavý oxid dusičitý. Oproti tomu měd se zředěnou kyselinou dusičnou za laboratorní teploty nereaguje – nepozorujeme reakci. Cu se zředěnou kyselinou dusičnou reaguje po zahřátí
https://www.youtube.com/watch?v=hcU4PgwGfbE

%%imgHelp%%