4 / 11
%%numberOfPoints%%: 0

K tomu, abys určil/a vlastnosti látek můžeš využít poznávacích postupů. Mezi ty základní patří pozorování, pokus a měření. Zkus ke každému přiřadit jeho obecný popis a také příklad zjišťovaných údajů. 

K poznávání vlastností látek využíváme smyslové vnímání
Zjišťujeme barvu nebo například skupenství
Zjišťujeme chování látek za podmínek, které předem určujeme
Zjišťujeme například hořlavost látek nebo jejich rozpustnost ve vodě
Zjišťujeme hodnoty veličin
Zjišťujeme například hustotu látky nebo její teplotu tání

Pozorování

Pokus (experiment)

Měření

Kniha

Pozorování je nejběžnější poznávací postup. Aniž by sis to uvědomoval/a, veškeré látky, které potkáš pozoruješ. Tak poznáváš látky v kuchyni i jinde v životě. Ne vždy však na naše smysly můžeme spoléhat. Vidíš na obrázku různoběžky? 

Zdroj obrázku: https://hadanky-a-hlavolamy.webnode.cz

Pokud vidíš různoběžné čáry, jedná se o optický klam. Šálit nás ale může nejen zrak. Zkus si malý pokus. 

Připrav si tři nádoby. Jednu naplň vlažnou vodou. Druhou studenou a třetí nádobu teplou vodou. 
Nejprve ponoř obě ruce do nádoby s vlažnou vodou. Obě ruce cítí stejnou teplotu? To je správně. Poté ponoř jednu ruku do nádoby se studenou vodou, druhou ruku do nádoby s teplou vodou. Po 30 sekundách ruce vytáhni a ponoř je opět do nádoby s vlažnou vodou. Jak přesným teploměrem jsou Tvoje ruce teď? 


Právě kvůli těmto nepřesnostem se v chemii k měření používají přístroje napojené na počítače. K nim mohou být připojena různá čidla (teploměr, pH metr), která jsou přesnější než naše smysly. 

Pokus (nebo taky experiment) se využívá k potvrzování nebo vyvrácení hypotézy. Hypotéza je určitý předpoklad, který chceme experimentem ověřit. Můžeš si to zkusit taky. Obvykle si experiment navrhuje sám vědec, my Ti s navržením experimentu pro teď pomůžeme. 

Připrav si menší láhev (pet láhev nebo skleněnou láhev) s úzkým hrdlem. Dále nafukovací balonek, ocet a jedlou sodu nebo kypřicí prášek. 

Zdroj obrázku: http://4a.upol.cz
Do láhve nalij trochu octa (stačí i 10 ml). Do balonku nasyp dvě lžíčky sody nebo kypřicího prášku. Poté balonek nasaď na hrdlo láhve a přemýšlej, co se může stát, až prášek z balonku přisypeš do octu v láhvi.To, co jsi vymyslel/a je právě Tvoje hypotéza! 


Zdroj obrázku: http://fyzikalnipokusy.cz
Nyní je čas na to hypotézu ověřit. Zatřep s balonkem tak, aby se obsah vysypal do láhve a trochu s ní zatřepej. Chvíli čekej a uvidíš co se stane. 
Tak co, byla Tvoje hypotéza potvrzena nebo vyvrácena? 
 

%%imgHelp%%