4 / 7
%%numberOfPoints%%: 0

Kromě hlodavců u nás žijí i zajícovci - zající a králíci totiž nepatří mezi hlodavce, ale jde o specifickou skupinu. Jak od sebe králíka a zajíce v přírodě poznáš?



Kniha

Zajíc a králík jsou stavbou těla odlišní, ale nemusí to být zrovna spolehlivé. Obvykle je zajíc výrazně větší než králík a potkáme ho sedět na poli podobně jako psa s nataženými předními packami, zatímco králíci budou žrát přitisklí k zemi se sklopenýma ušima. Ale nejspolehlivější je zkrátka najít noru - králíci mají hrabavé packy a bydlí v norách ve skupinách, zatímco zajíci jsou samotáři (kromě doby páření) a mláďata odkládají do hnízd z trávy na zemi. Mláďata králíků se rodí slepá a holá do hnízd z chlupů, které si samice vytrhá z břicha, zatímco zající rodí vidící chlupatá mláďata na zem do trávy. Když nemáte kde pořádně bydlet, to by vám byla bez chlupů zima, že jo...
Na obrázku je tak spíše mladý zajíček - ale pozor! Zajíčky ani králíky neberte do rukou, protože matka pak ucítí váš pach a mládě odmítne! Naopak ptáčata vypadlá z hnízda můžete klidně v ruce odnést, ptáci tak dobrý čich nemají a dotek nevadí! 

%%imgHelp%%