6 / 7
%%numberOfPoints%%: 0

Kromě šelem je poměrně těžké u nás zahlédnout i netopýry - pokud tedy nevíš, jak na to... Jak se nejlépe hledá netopýr?


Kniha

Netopýři se mohou schovávat opravdu kdekoli - i na půdách, nebo ve skříních, které už dlouho nikdo neotvíral. Můžou tam být často po jednom, netopýři vždy nespí ve skupinách. 
První důležitá věc - netopýři jsou u nás chránění a chodit je v zimě navštěvovat na zimoviště v jeskyních je přísně zakázáno! Probuzený netopýr v zimě velmi rychle ztrácí na váze ,a protože se nemůže nakrmit hmyzem (v zimě všechen spí...), tak často umírá! Proto spící netopýry v zimě za žádných okolností nerušte nikde!
Občas si netopýři vyberou za své zimoviště i něčí půdu, ale tolik bobků, co tam pak najdete na jaře... to nechcete vidět.

Nejlepší způsob jak netopýra vidět, je přijít v noci, kdy vylétají z míst, kde ve dne spí (netopýra na půdě hledejte jedině v létě za světla...), a přilétají se krmit. Netopýři mají oči, takže vidí, ale k lovu využívají echolot - ultrazvukové vlny, které vysílají křikem a jejich odraz chytají výraznými boltci a identifikují prostor před sebou. Loví hmyz, jsou to opravdu takoví létající rejsci. Proto se jim často líbí u rybníků, klidně přímo na návsi nebo ve městě, kde se hmyz zdržuje. 

%%imgHelp%%