4 / 5
%%numberOfPoints%%: 0

Genetická informace se často popisuje jako návod na naše znaky nebo chování. Nejčastěji najdete příklady jako, že genetická informace zodpovídá za barvu vlasů nebo očí či krevní skupinu. Na co je ale ve skutečnosti v genetické informaci napsaný návod?


Kniha

Napřek domnění, že jádro buňky je takový mozek nebo srdce, je genetická informace v jádru "pouze" návodem na výrobu bílkovin a také nese informaci, zda a jaká bílkovina se bude kdy vyrábět. To je v zásadě vše podstatné, co obsahuje...
Proč tohle stačí? Bílkoviny jsou látky, které se v našem těle vyskytují všude - zodpovídají za barvu vlasů, tvoří dokonce vlasy samotné, zodpovídají za antigeny v krvi, které určují krevní skupinu, dokonce i krevní barvivo je bílkovina, naše svaly jsou složené z bílkovin, naše kůže a dokonce i naše kosti je obsahují.
Bílkoviny sice asi víte, že získáváte z potravy - hodně jich je třeba v mase, vejcích, sýrech nebo čočce, cizrně a arašídech. Jenže každý organismus potřebuje svoje vlastní bílkoviny a proto nemůže přímo použít ty snědené, které patřily jinému organismu. Tyto snědené bílkoviny tedy jen rozkládáme a jejich stavební kameny (aminokyseliny) využíváme ke stavbě našich vlastních bílkovin dle návodu v genetické informaci.

%%imgHelp%%