6 / 10
%%numberOfPoints%%: 0

Doplň

GMO na první pohled působí jako něco úplně nového, ale lidem se už před mnoha tisíci lety dařilo ovlivňovat vzhled a vlastnosti organismů úplně jednoduše díky procesu zvanému   .
Kniha

Dnes máme dojem, že GMO jsou něco strašidelného a nepřirozeného - při pohledu na chrochtajícího mopse, který se dusí při každém rychlém kroku, musíme ale uznat, že to není o nic horší, než to, co se nám už povedlo díky prostému šlechtění. 
Šlechtění je proces, kdy člověk uměle vybírá, která zvířata nebo rostliny se mezi sebou budou rozmnožovat, a tím může velmi ovlivnit vlasnosti výsledného potomstva. Křížíme dobře dojící nebo hodně masité krávy, ovce s hustou vlnou, psy s hezkými flíčky v srsti... cokoli se nám zamane. Výsledkem je po stovkách let neskutečná pestrost plemen či odrůd, které vznikly z jednoho jediného organismu - obyčejné šípkové růže, vlka, tura, kachny, trávy, kočky... 
Zvlášť pokud jsi to nikdy nezkoušel, otevři si google a zkus si najít, jaká všemožná plemena krav, ovcí, nebo i ptáků jsou. I taková pšenice není nic jiného než výsledek pečlivé hry s geny něčeho, co původně bylo trávou u cesty. A s kukuřicí to není vůbec jinak! Lidé přitom toto zvládli bez znalosti genetiky, dědičnosti znaků nebo existence DNA.

%%imgHelp%%