2 / 11
%%numberOfPoints%%: 0

Sushi to není jen syrová ryba a rýže, ale také řasy, avokádo, nakládaná ředkev a rybí jikry. Dneska má toto tradiční asijské jídlo status módní potraviny z časopisů. Víš, do jakého rodu patří řasa zvaná tradičně jako nori, do které se některé druhy sushi balí?



Kniha

Ulva je také jedlá a dělá se z ní tzv. zelené nori, které je zpracováno jako sušená drť a používá se tradičně jako posyp sladkých dezertů, narvat ho ale můžete i do těstovin, salátů, rýže... co vás napadne. 
Nori z Porphyry, která je vizuálně podobná mořskému salátu Ulva, se zpracovává na tenké plátky, které se po jemném navlhčení dají rolovat s rýží do typických "maki" rolek známých ze sushi barů.
Laminaria je rod velkých chaluh, které obvykle tvoří kelpové lesy v mořích, ale jeden z druhů se také používá na jídlo - říká se jim "kombu" a dělá se z nich silný vývar.
Ne všemi úplně oblíbená je pak řasa z rodu Undaria, která se zpracovává na "wakame" - je v zásadě naložená řasa pevných špagetovitých vláken, ze které se dělají saláty. V sushi barech se s nimi také můžete setkat. 

%%imgHelp%%